Search
Close this search box.

Pražení kávy: vydejte se s námi do nitra kávového zrnka

Pražení kávy: magie nebo jasně daný proces?

Nám pražení kávy připadá jako obojí. Magii vidíme v procesech, které se dějí uvnitř kávového zrna. Zřejmě nikdy nás nepřestane fascinovat, jak se „pouhým“ působením teploty mění aroma a chuť kávového zrna.

Samotný proces pražení ale zas tak magický není.

A co že se to děje v pražičce se zrnem? Kromě viditelných vlastností se samozřejmě také mění chuť a vůně: jemná hrášková vůně mizí a přichází vůně dobře upražené kávy.

Jenže kdy pražení zastavit? A jsme u jádra pudla.

Během pražení kávy v naší pražírně

Jednotlivé etapy pražení kávy

Po vložení kávových zrn do pražičky teplota v pražičce prudce klesá. Narůstat začne až po “nějaké chvíli”.

V první části pražení se zrno suší a zbavuje se vlhkosti. Mění se barva ze zelené na žlutou a vůně připomíná pop-corn.

Pak se náhle ozývá první prasknutí, kdy zrno prudce nabývá na objemu. Zbarvení zrna je světle hnědé.

Teplota dále narůstá, přichází druhé prasknutí a zrno má ještě tmavší odstín hnědé.

Konec pražení určí, jakou bude mít káva výslednou chuť. Obecně delší pražení znamená větší hořkost a potlačení slabších chutí. Při ukončení pražení je třeba zrna prudce zchladit, aby nepokračovalo “pražení” i mimo pražičku.

Jak vybírat naši kávu s ohledem na stupeň pražení, se dozvíte v tomhle článku.

Bible Barona Café

Bez téhle knihy by to nešlo. Každá stránka schraňuje deset štítků, kde každý štítek uchovává unikátní informace o zrovna pražené várce.

Každá pražená várka má vlastní číselné označení. Jsme tak schopni další pražení zopakovat za stejných podmínek, za kterých probíhalo pražení původní.

Pro vás, jako zákazníky, to má tu výhodu, že můžete přijít se štítkem a nechat si při nejbližším pražení upražit kávu stejné, nebo velmi podobné chuti, jako byla káva původní.

Teď už víte, co se děje během pražení kávy a jste lépe připraveni na kvalifikovaný výběr té správné kávy přímo pro vás. O tom, jak kávu pražíme my, se můžete začít našem dalším článku.