Search
Close this search box.

Stupeň pražení naší kávy a proč byste ho měli řešit?

Co znamenají ta čísílka na štítcích naší kávy?

Jistě jste si někdy všimli, že je na štítku naší kávy několik čísílek a jen k některým směřuje šipka. Možná jste i někdy přemýšleli, proč je dokonce na stejném balení kávy někdy devítka, jindy jedenáctka nebo třeba třináctka. Jedná se o stupeň pražení kávy.

A přesně stupněm pražení kávy se budeme v článku zabývat. Po přečtení článku pro vás bude výběr vaší oblíbené kávy zase o kousek jednodušší.

Stupeň pražení a proč ho řešit?

Stupeň pražení naší kávy

Čísla na našem balení označují stupeň pražení. O tom, co se děje s kávovým zrnem během pražení jsme psali v tomhle článku. Platí přímá úměra: čím vyšší číslo, tím delší čas na zrno působila vysoká teplota v pražičce.

Čísla však nepředstavují minuty, jak by se na první pohled mohlo zdát. Nejde ani o nijak standardizovaný způsob označování stupně pražení kávy. Je to čistě naše interní označení.

Převodní vztah mezi stupněm pražení a časem?

Pokud by vás ale zajímal převodní vztah mezi časem a číslem pražení, tady už přímá úměra neplatí. Možná by se dal najít nějaký matematický vztah mezi stupněm pražení a časem od začátku pražení. Takový vztah by musel být nalezen aproximací průměrné teplotní křivky, co by vedlo na polynom vyššího řádu… no proč si kazit chuť, že?

Stačí, když si zapamatujete: čím vyšší číslo, tím vyšší stupeň pražení. Pojďme si to ale rozebrat ještě trochu podrobněji.

Stupeň pražení a doporučená příprava naší kávy

Na štítcích od naší kávy můžete najít stupnici
5 – 19. Pětka je velmi světlá káva, od patnáctky výše už je „na uhel“. V naší malé pražírně běžně pražíme mezi stupni 9 – 13.

Stupeň pražení číslo devět je obecně vhodný pro následující druhy přípravy:

  • Překapávaná káva,
  • chemex,
  • V60,
  • džezva.
Stupeň pražení na příkladu balíčku kávy Kolumbie Misak Indigenous

Jedenáctka je obecně vhodná pro následující druhy přípravy:

  • French-press,
  • V60,
  • moka,
  • aeropress,
  • espresso.

Stupeň pražení číslo třináct je obecně vhodný pro následující druhy přípravy kávy:

  • moka,
  • espresso.

Nyní máte v našem značení jasno a nic vám nebrání v kvalifikovaném výběru.